Zamieszczone przez parasite
opony letnie - co myślicie
Zwiń
X
-
-
-
Zamieszczone przez AntJa od dwóch tygodni jeżdżę na S001 225/45R17 94 Y XL. Pierwsze wrażenia były bardzo pozytywne. Opona w połączeniu z koni sport podczas szybkiej jazdy po łuku trzyma bardzo dobrze. Nie ślizga się i nie ugina jak wcześniejsze Rainsporty 2. Dodatkowo podczas mocnych startów nie mieli kołami a hamowanie jest super. Po dwóch tygodniach użytkowania dalej jestem pod ich wrażeniem. Dobrze że fotele mają trochę bardziej sztywne boczki, bo samochód tak się trzyma że można by spaść ze stołka. Na początku zastanawiałem się nad indeksem z samym W bez XL, ale widzę że Y XL dobrze się sprawdza. Zobaczymy jak będzie z ich zużyciem.
Zamieszczone przez Nexus62 sezony i do kosza
Zamieszczone przez raventesA ja podziwiam osoby które żywotność opon przeliczają na sezony, a nie na przejechane na nich kilometry Dla porównania, mój kumpel w listopadzie zeszłego roku założył komplet nowych zimówek do swojego auta. Kilka dni temu zmienił kapcie na letnie, a zimówki wyrzucił bo już były zjechane
70 000-100 000 km rocznie ( gdzieś w tym przedziale) i rzeczywiście wtedy opony zmienia się co sezon tylko taki przebieg przeciętny zjadacz chleba robi w 5-7 lat i wtedy może liczyć opony za sezony
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gusiak11Zamieszczone przez raventesA ja podziwiam osoby które żywotność opon przeliczają na sezony, a nie na przejechane na nich kilometry Dla porównania, mój kumpel w listopadzie zeszłego roku założył komplet nowych zimówek do swojego auta. Kilka dni temu zmienił kapcie na letnie, a zimówki wyrzucił bo już były zjechane
70 000-100 000 km rocznie ( gdzieś w tym przedziale) i rzeczywiście wtedy opony zmienia się co sezon tylko taki przebieg przeciętny zjadacz chleba robi w 5-7 lat i wtedy może liczyć opony za sezony
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez raventesKolega o jakim piszę nie jest żadnym przedstawicielem jakiejkolwiek firmy i nie zarabia na przysłowiowy chleb jeżdżąc autem- po prostu preferuje bardzo agresywny styl jazdy A na tych oponkach o jakich pisałem przejechał 8000 tys km
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez datoZamieszczone przez raventesKolega o jakim piszę nie jest żadnym przedstawicielem jakiejkolwiek firmy i nie zarabia na przysłowiowy chleb jeżdżąc autem- po prostu preferuje bardzo agresywny styl jazdy A na tych oponkach o jakich pisałem przejechał 8000 tys km
MSPANC :szeroki_usmiechWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jerolśrednica (mm) różnica średnic (mm) różnica średnic (%)
opona wzorcowa 631.9 mm 0 mm 0 %
zamiennik 1 652.4 mm 20.5 mm 3.14 %
ubezpieczyciel moze sie doczepic do czegos takiego bo to nie jest rozmiar homologowany do tego auta i moga np w razie jakiegos zdarzenia kazac Ci pokryc czesc szkody ze swojej kieszeni, zalezy co sie stanie, kto sie tym bedzie zajmowal i jak bedzie na to patrzyl ale jezeli bedzie chcial to to pewnie wykorzysta
Komentarz
-
-
dzul, jak będzie niższy niż homologowane też nic nie zrobi. Chyba, że będziesz grzał na autostradzie jak szalony i zrobisz wypadek. Takie H to przecież 210/h więc... Ja mam na zimę T choć teoretycznie muszę mieć H, bo niby fabryka przewiduje vmax więcej niż 190/h. A wyższy to już w ogóle masz pytanie z kosmosu, chyba że prujesz po Niemieckich autostradach 250-300 to zwracam honor.
A górali warto czasem posłuchać - wczoraj krótki rękaw 20*, dziś 1* i sypie :x
Komentarz
-
-
Mili koledzy, do końca tego tygodnia chcę zakupić nowe opony do mojej OC 2. Od dnia wyjazdu z salonu zakładałem na lato zakładane Brigdestone Turanza ER300 w rozmiarze 205/55 R16. Przez 6 lat i 100k przebiegu bieżnik jest całkiem dobry tyle że już widać ząb czas na oponie. Chciałem zatem kupić takie same opony ale okazuje się, że ten model został zastąpiony przez T001. Wszystko byłoby super ale T001 nie mają rantu ochronnego który w ER300 był i chronił felgę. Do dnia dzisiejszego na feldze nie ma najmniejszych rys.
Popatrzyłem na szybko i oponki z rantem ochronnym w sensownej cenie to:
- PIRELLI P7 CINTURATO
- CONTI PREMIUM CONTACT 5
Zależy mi na dobrej oponie do normalnej spokojnej jazdy która nie nie będzie się zbyt mocno zdzierać.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
Komentarz
-
-
Oznaczenie opon z rantem to MFS lub jak kto woli gołym okiem
Np. http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunl...0-r17-89-h-mfs
Komentarz
-
-
mezoo
A ja powinienem mieć opony w rozmiarze 205/65 R15. Na link najtańsze wydają się być Zeetex ZT1000 205/65R15 94H - czy ktoś z was słyszał o tej firmie? Szczerze mówiąc ja pierwszy raz. Jak się sprawują pod względem jakości? Czasami lepiej kupić nalewki niż nowe ale niewiadomego pochodzenia.
Komentarz
Komentarz